Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Minden, amit a hevítőrudakról tudni érdemes

2022-03-07

Minden, amit a hevítőrudakról tudni érdemes

A hevítőrúd napjainkban egyre népszerűbb termékké válik. Pár éve még ismeretlen volt az a technológia, ami egy újszerű megoldást jelent a dohányzás ellen folytatott küzdelemben.

Manapság azonban egyre több embert láthatunk hevítő készüléket használni. Sokakat még mindig összezavarnak a két megnevezés kapcsán felmerülő kifejezések, hiszen továbbra is csak egy pár éve elterjedt jelenségről beszélünk. Mostani bejegyzésünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe egy kicsit közelebbről.

Mit jelent pontosan a hevítőrúd vagy hevítő készülék kifejezés?

Sokaknál talán az okoz zavart ezekkel a kifejezésekkel kapcsolatban, hogy a Philipp Morris által forgalmazott IQOS készülék volt az első, ami megjelent a piacon. Az IQOS pedig valójában nem más, mint egy hevítő készülék, amit így neveznek. A Heets pedig egyfajta hevítőrúd, de nem szabad egyenlőség jelet tenni a kettő közé. A hevítőrudaknak nagyon sokféle típusa létezik, a felhasznált alapanyagokat tekintve is, különböző ízesítésekben, nikotinos és nikotinmentes kivitelben egyaránt készülhetnek.
A hevítő készülék tehát maga a készülék, mint az IQOS is, de napjainkban a Coolplay, a HiTaste, a Pluscig vagy a Glo által gyártott típusok is azonos funkciót látnak el. Ennek a készüléknek a feladata, hogy a benne elhelyezett hevítőrudat felhevítse: ez a folyamat a dohány égésénél sokkal alacsonyabb hőfokon, körülbelül 300 – 350°C között történik, amit az ilyen készülékek és termékek egyik legfontosabb előnyeként szoktak hangsúlyozni a dohányzással szemben.

Melyek a legolcsóbb HEETS termékek? Létezik más típus is?

A HEETS tehát azokat a dohányrudakat jelenti, amelyek az IQOS termékcsaládjához tartoznak. Ezeket kell elhelyezni a hevítő készülékben, a folyamat pedig igyekszik minél jobban visszaadni a dohányzás élményét. Körülbelül 6 percig vagy bizonyos szívásszámig lehet használni a HEETS rudat. Ezek a rudak dohányból készülnek, akárcsak a klasszikus cigaretta, azonban az alacsonyabb hőfok miatt nem füstöt, hanem a hivatalos elnevezés szerint, mindösszesen dohánypárát szívhatunk be egy – egy slukk alkalmával. Nem keletkezik kátrány és szén-monoxid, amelyekhez a dohányzás legtöbb káros hatását kapcsolni szokták.
A hevítőrudak ugyanolyan kis töltetek, mint a HEETS termékek, azonban, mint korábban mondtuk, nem szabad az egyenlőség jelét odatenni a kettő közé. Sok esetben például nem is dohánylevelek, hanem teafüvekből, például fekete teából készülnek. Ízüket tekintve pedig sokkal szélesebb a paletta, mint a HEETS termékek esetében. Már alapból léteznek nikotinos és nikotinmentes típusok, mentolos ízestéssel vagy anélkül. Ami pedig az ízeket illetti, a különböző gyümölcsös, fahéjas vagy csokoládé aromák mellett, a dohányíz szintén megtalálható az olyan különlegességek társaságában, mint a karamell, a vajaskeksz vagy a Cola ízű darabok.
Ami pedig az árat illeti, a Heets és a hevítőrudak ára, legalábbis mostanáig nagyjából együtt mozog. Természetesen egy nagyon speciális aromájú rúd ára valamivel magasabb, míg a klasszikus dohány ízesítésű vagy egyes nikotinmentes termékek ára kedvezőbb is lehet, mint dohányboltokban kapható egyes típusok esetében.

Lehetséges a HEETS rendelés online?

A HEETS tehát a Philipp Morris terméke, a cég dönt ezeknek a dohányrudaknak a forgalmazásával, árusításával kapcsolatos kérdésekben. A hevítőrudak viszont széles választékban érhetőek el a különböző internetes webshopokban, bizonyos mennyiség fölött ráadásul ingyenes kiszállítással is.

Milyen hevítőrudak léteznek?

A választék nagyon széles, felsorolni sem lehetne, hogy mennyi különböző ízesítésben érhetőek el ezek a termékek. A két alapvető típust talán a nikotinos és a nikotinmentes termékek jelentik.

Nikotinos hevítőrúd

Ha a rúd dohánylevélből készül, akkor az természetesen minden esetben nikotinos lesz, de a más növények, például teafüvek felhasználásával készült darabok is tartalmazhatnak nikotint. A nikotinos hevítőrúd nagy előnye, ami miatt a tapasz vagy a rágó is gyakran használt megoldás a leszokásra vágyók körében: nem kell hirtelen megvonni a nikotint a szervezettől, mert így hozzájuttathatjuk a megszokott mennyiséghez. Viszont ezt egy egészségre kevésbé ártalmas formában, ami nemcsak nem tűzveszélyes, de kellemetlen szájszaggal és a dohányfüsttel átitatott ruházattal is csak elhanyagolható mértékben szükséges törődni.

Nikotinmentes hevítőrúd

Ha valaki igazán hatékony leszokási stratégiát szeretne követni, akkor jó megoldás lehet az, ha a dohányzás abbahagyása után átáll a nikotinos hevítőrúd használatára, ezzel is jelentősen csökkentve az elvonási tüneteket – amelyek sajnos minden leszokással együtt járnak. Cserébe viszont nem kell lemondani a napi rituálékról, a kávé melletti füstölésről, csak kicsit más formában hódolhatunk ennek a szenvedélynek. A nikotinmentes hevítőrúd pedig a második komoly lépést jelentheti a leszokásban, hiszen fokozatosan leszoktathatjuk szervezetünket a függőség fő okát jelentő nikotintól, emellett a napi rutinról, például az ebéd utáni füstölésről még mindig nem kellett lemondanunk.
A pattintós golyó egy újabb aromával fokozhatja az élményt
A pattintós cigaretta korábban nagyon népszerű volt a dohányosok körében, manapság azonban már nem kapható ilyen cigaretta a dohányboltokban. Itt van helyette a pattintós golyó. Aki ismeri a pattintós cigarettákat, annak talán nem kell bemutatni ennek a lényegét, akik viszont nem hallottak még róla, számukra érdekes megoldás lehet. A pattintós golyó lehet az a rész is, gyakorlatilag abba „beépítve”: szívhatjuk a sima töltetett, a golyót elpattintva azonban egy plusz ízt, egy intenzívebb és ízletesebb aromát adhatunk hozzá.
Vannak azonban külön kapható pattintós, úgynevezett aroma golyók is. Ezek használatához szükség lesz egy applikátorra is, aminek a segítségével kilyukaszthatjuk a szűrőt, majd ezután lehetséges a golyót a hevítőrúdba helyezni. Az élmény és a intenzitás mind a két esetben ugyanaz lesz.

Megéri váltani?

Aki a leszokást fontolgatja, azt minden esetben csak bátorítani tudjuk, hogy próbálja ki ezt az új megoldást! Számos előnyét ismertettük, azonban ezeken felül a passzív dohányzás ártalmait is elfelejthetjük, a hevítőrúd ára pedig jelenleg olcsóbb egy doboz cigaretta áránál.